Masivul Piatra Craiului

Avatar utilizator
Dep. Tehnic
Departament Tehnic
Departament Tehnic
Mesaje: 62
Membru din: Sâm Sep 30, 2017 3:29 pm

Masivul Piatra Craiului

Mesajde Dep. Tehnic » Dum Oct 08, 2017 4:42 pm

Masivul Piatra Craiului, sau doar Crai, este un lanț muntos calcaros aflat în sud-vestul Carpaților Orientali, dar care aparține lanțului Carpaților Meridionali, situându-se în nord-estul acestora.

Imagine
Imagine

Din punct de vedere petrografic, Masivul Piatra Craiului se deosebește geologic şi geomorfologic de masivele şi grupele muntoase înconjurătoare, formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Crai”-ul fiind o „lamă” tăioasă și abruptă de roci metamorfice, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 24-26 km (orientată dinspre sud-vest spre nord-est) și lată de aproximativ 6-8 km. Cunoscuţii pereți verticali, înalți de 400-650 m, au luat naștere datorită stratificării pe orizontală a calcarelor.

Imagine
Imagine

Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în Vf. La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, 2.238 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2.000 de metri altitudine: Vf. Padina Popii (2.018 m), Vf. Ascuțit (2.150 m), Vf. Ţimbalul Mare (2.177 m), Vf. Dintre Țimbale (2.170 m), Vf. Sbirii (2.220 m), Vf. Căldării Ocolite (2.202 m).

Imagine
Imagine

Cheile Dâmbovicioarei și Peștera Dâmbovicioarei sunt cele mai importante fenomene carstice din Piatra Craiului. În partea nord-estică apar Prăpăstiile Zărneștilor, izbucul Fântâna lui Botorog, La Zaplaz, Cerdacul Stanciului, Peștera Stanciului, Moara Dracului. Mai amintim Marele Grohotiș, care este o pânză de pietre instabile lungă de 4 km.

Imagine
Imagine

Rezervația Naturală Piatra Craiului a fost instituită în anul 1938 și cuprinde mai mult de 1.200 de hectare din acest masiv.

Imagine

Cum ajungi???

Dacă vii cu mașina e destul de simplu (sunt 160 km din București și tot atât din Sibiu) dar ai posibilitatea să ajungi și cu trenurile Regiotrans, din Brașov sau din Râșnov. Trenurile pleacă din oră în oră, de dimineață de la 6:00 (din Brașov) până seara târziu (în jur de ora 23:00) și în aproape 45 de minute ai ajuns la Zărnești.

Unde stai???

Imagine
Ziceam că sus, la Cabana Curmătura, poţi să rămâi peste noapte. Preţurile sunt între 20 şi 35 de lei pe noapte, în funcţie de câte paturi sunt în cameră. Trebuie să ţii cont de faptul că paturile sunt suprapuse şi că, bineînţeles, nu există apă caldă. Cabana este plină ochi aproape la fiecare sfârşit de săptămână aşa că este foarte important să suni înainte de a merge acolo. Vara poţi să-ţi montezi cortul, în schimbul a 10 lei/persoană.

Autor: Lucian

Înapoi la “Turist de Romania”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator